Virtual Biro

Sadnja zelenila u dvorištu
Saveti i osnove za uspešnu oazu zelenila

Kad ne znaš šta ti drvo zasadi, otud i tema  “sadnja zelenila u dvorištu” počinjemo sa razmišljanjem da uredimo malo naše dvorište, baštu, vrt i pripremimo sebi zelenu oazu za užitak u cvetnim prolećnim i vrelim letnjim danima. 

Sjajna ideja i idealno vreme za sadnju većine bilja, ali hajde da malo razmislimo pre no kupimo ono što nam se svidja iskopamo rupu, ubacimo koren biljke u nju i zalijemo vodom.

Sadnja zelenila u dvorištu

Da vidimo koje osnovne faktore moramo uzeti u obzir nebili nam se ta biljka primila i opstala u našem dvorištu.

Prvo i osnovno faktor PODNEBLjE. Moramo imati kao elementarno znanje koje biljke uopšte uspevaju na našem podneblju. Naravno nećemo saditi Papaju i očekivati da će uspeti u dvorištima na Balkanu. Znači odabir Vrste koja uspeva na našem podneblju.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je OKRUŽENjE tj. kakvi su vetrovi, koliko često padaju kiše, jesu li veliki snegovi i sušni periodi dugi. Ima li biljka neki zaklon od vetra i sunca na mestu gde želimo da raste. Neke biljke traže suvlju klimu, neke mnogo kiša, neke pak ne trpe velike vrućine i traže zaklon te je jako bitno prilagoditi okruženje biljci ili biljku okruženju.

Treći i poslednju faktor koji trebamo uzeti u obzir je ZEMLjIŠTE. Vrsta i tip tla je jako bitan fakor za našu biljku i treba odrediti tip, kiselost i alkalnost zemljišta te obogatiti ga ukoliko je to potrebno, dodavali pesak, glinu, ili neke veštačke derivate zavisi od preporuke za odabranu vrstu biljke.

Nadamo se da smo Vas usmerili barem malo i da kad stigne proleće nećemo gledati mrtvu prirodu već živopisne vrtove.

Bungalovi i Dvorišne kućice

Podeli ovu temu sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Kategorije

Pročitajte još

Zelene zgrade Arhitektura budućnosti ? Zelene zgrade kao arhitektura budućnosti. Globalna zagrevanja, industrijska zagađenja, automobilski izduvni gasovi, prenaseljenost velikih gradova,

Zapratite

Posetite